Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич заяви днес, че посещението на китайския

...
Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич заяви днес, че посещението на китайския
Коментари Харесай

Бърнабич: Посещението на Си Цзинпин ще донесе много ползи на всички сърби

Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич заяви през днешния ден, че визитата на китайския президент Си Цзинпин в Белград е " самопризнание за самостоятелната външна политика на Белград " и  ще бъде " сериозен подтик за по-нататъшно съдействие ", заяви белградската организация Бета.

Бърнабич каза пред телевизия Хепи, че визитата на китайския президент в Сърбия ще донесе доста изгоди на всички жители и че партньорството с Китай е " от съвместен интерес ". Тя посочи, че по време на предходното ръководство Сърбия " не е имала връзки с Китай ", до момента в който през днешния ден Китай е " най-големият обособен задграничен вложител " в Сърбия.

" През 2023 година Китай влага един милиард и 370 милиона в Сърбия, което е съвсем една трета от общите задгранични вложения, влезнали през 2023 година “, каза Бърнабич. Говорейки за задлъжнялостта на Сърбия с заеми от Пекин, Бърнабич каза, че " Китай е един от най-големите, в случай че не и най-големият заемодател в целия свят ".  Те (кредитите) са извънредно положителни за Сърбия. Всички заеми, които вземаме, са капиталови заеми “, посочи Бърнабич. Тя сподели още, че " равнището на задлъжняване е по-ниско от междинното за Европа ", до момента в който с помощта на китайската компания " Сидзин " Сърбия през днешния ден е " вторият по величина европейски производител на мед ". " Скоро, с помощта на вложенията на " Сидзин “, ние ще бъдем най-голямата мощ в производството на мед, подчерта Бърнабич, предава Българска телеграфна агенция.

" Износът ни за Китай надвиши един милиард $ годишно. През 2023 година изнесохме един милиард и 230 милиона $ за Китай, “ каза Бърнабич. Тя също по този начин заяви, че  скоро ще бъде открита директна самолетна линия  Белград-Шанхай.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети през днешния ден и на следващия ден Сърбия.  Той ще дойде в Белград след визитата си във Франция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР